BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

31 Temmuz 2012 Salı

Uyuyan HIV'i Uyandıran İlaç: Vorinostat

Yeni bir araştırma, belirli kanser türlerinde kullanılan bir ilacın HIV'e karşı da kullanılabileceğini gösterdi. İlaç, HIV pozitif kişilerin hücrelerindeki latent (uyuyan) HIV'i hücrelerden çıkarıyor ki bu çok önemli bir gelişme. Çünkü, mevcut Anti HIV ilaçları hücrelere yerleşmiş ve uykuda olan HIV'i yok edemiyor ve ilaçların kesilmesi durumunda aktif hale gelerek vücutta yeniden çoğalıyor.

Araştırmacılar önce, vorinostat adlı kanser ilacıyla laboratuvar ortamında deneysel bir çalışma yaptılar. Çalışmadaki hedef uyuyan HIV'in hücrelerden çıkarılması ve imhasının mümkün olup olmadığıydı. Ön laboratuvar testleri ilacın,  CD4 hücrelerinde uyuyan HIV'i imha edebileceğini gösterdi. Çalışma daha sonra insanlarda denendi. Araştırma, antiretroviral tedavi gören 8 HIV ile enfekte erkek üzerinde yapıldı. İlaç kullanmadan önce ve sonra vücutlarındaki HIV  miktarı ölçüldü.

Vorinostat kullanımından sonra kişilerin vücudunda 4 kat fazla HIV bulunduğu, ilacın uyuyan HIV'i aktif hale getirdiği tespit edildi. Araştırmacılara göre uyuyan HIV'in ortaya çıkarılabilmesi, HIV'in vücuttan tamamen atılabilmesi için bir adım olabilir.

Özellikle belli lenfoma türlerinin tedavisinde kullanılan Vorinostat adlı ilaçla sağlanan bu başarının daha kapsamlı çalışmalara ışık tutması bekleniyor.

Yazı, Medical Daily dergisinden çevrilmiştir.

Yorumum: HIV tedavisinde kullanılan ilaçların, vücuttaki aktif HIV'i yok etme başarısı göstermesi sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürebilsek te, hücreler gizlenmiş, aktif olmayan HIV'in ortaya çıkmasını sağlayan bir yöntemin keşfi çok önemli bir adım. HIV'in vücuttan tamamen silinmesine ışık tutacak bir çalışma olmasının yanı sıra HIV'in mutasyona uğrayarak antiretroviral ilaçlara karşı direnç geliştirmesine de engel olunabilir bu ve bundan sonra geliştirilecek yöntemlerle. Antiretroviral ilaçlar sayesinde AIDS öleli yıllar oldu. HIV'in de yok edilmesi çok uzun yıllar almayacak sanırım.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder