BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

28 Temmuz 2012 Cumartesi

HIV Direnci (Dirençli HIV) Nedir?


HIV'e karşı geliştirilmiş olan herhangi bir ilaç ya da ilaç sınıfı HIV'i kontrol edemiyorsa buna HIV direnci ya da dirençli HIV denir.

HIV'in ilaca direnç geliştirmesi çoğunlukla düzensiz ilaç kulllanımı sebebiyle ortaya çıkar. HIV tedavisi gören bir kişinin günlük ilaç dozlarını aksatmadan alması durumunda, kullandığı ilaçlara HIV'in direnç göstermesi kolay kolay mümkün değildir. Düzenli ilaç kullanımıyla, uzun yıllar aynı ilaçlar HIV'i kontrol etme gücüne sahiptir. İlaç kullanılmasına rağmen viral yük testlerindeki yükseliş direnç belirtisi olabilir. Bazı durumlarda az seviyelerdeki artış daha sonraki testlerde saptanamayacak seviyede sonuçlanabilir. Buna blip denir. Bu, HIV direnci değildir. Ancak tekrarlanan testte artış devam ediyorsa hemen direnç testi yapılarak hangi ilaçlara direnç geliştiği tespit edilmeli ve yeni tedavi seçeneklerine geçilmelidir.

Bazı durumlarda direnç testlerinde çapraz direnç olarak tabir edilen sonuçlar görülür. Bu durumda kullanılan ilaç dışında, o ilacın bağlı bulunduğu sınıftaki bir başka ilaca ya da ilaçlara da direnç gelişmiş olur ve o ilaçlar da artık kişinin HIV tedavisinde kullanılamaz.

Tanı alındığında ve tedaviye başlamadan önce de direnç testi yapılmalıdır. Böylece edinilen HIV'in herhangi bir ilaç ya da ilaç sınıfına dirençli olup olmadığı tespit edilir ve kişi için doğru olan tedavi belirlenir.

Fenotipik ve gonotipik olarak adlandırılan 2 tip direnç testi bulunmaktadır. Türkiye'de az sayıdaki merkezde genotipik HIV direnç testleri yapılmaktadır. Direnç testlerini çalışan az sayıdaki uzmanlardan Dr. Murat Sayan'a göre Türkiye'de tedavi almamış hastalarda HIV direnci %9'dur.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder