T-hücreleri bağışıklık sistemi içinde önemli bir rol oynamaktadır ve akyuvarların bir alt grubudur. T-hücrelerinin iki önemli türü vardır.
CD4 hücreleri: Bu hücrelerin yüzeylerinde CD4 adlı molekül bulunur. T yardımcı hücreleri olarak adlandırılan CD4 hücreleri enfeksiyonlara karşı vücudun cevabını başlatırlar.
CD8 hücreleri: Bu tür T-hücrelerinin yüzeyinde CD8 adlı molekül bulunur. Öldürücü hücreler de denilen CD8 hücreleri, kanser ve virüslerle mücadeleye aracılık ederler. CD8 hücreleri aynı zamanda antikor oluşturarak vücuda giren yabancıyla mücadele eder.
HIV bir retrovirüstür, yani çoğalabilmek için konakçı hücrelere ihtiyaç duyar. CD4 hücreleri, HIV'in kendini çoğaltması için vücudumuzda kullandıkları hücrelerdir. HIV, CD4 hücresine yapışır, içine girer, hücreyi enfekte ederek ona zarar verir. CD4 hücresi içinde çoğalan HIV, o CD4 hücresinden çıkar ve kendine yeni bir CD4 hücresi arar. Aşağıda HIV'in yaşam döngüsü resmedilmiştir.
CD4 sayısı, alınan kan numunesinin teste tabi tutulmasıyla hesaplanır. HIV ile enfekte olmayan kişilerde çeşitlilik göstermekle birlikte genellikle 1 milimetreküp kanda 600-1200 adettir.
HIV ile enfekte kişilerde CD4 sayısı yıllar içinde düşüş gösterir ve CD4 sayısının 200'ün altında olması, vücudun fırsatçı enfeksiyonlara oldukça açık hale geldiği anlamına gelir.
CD4 sayısı 350-500 aralığındayken tedavi önerilir. Bazı durumlarda 500'ün üzerinde CD4 sayısı olmasına rağmen tedavi önerilmektedir.
CD4 sayısı 200'ün altındaysa HIV tedavisiyle birlikte fırsatçı enfeksiyonlara karşı profilaktik(önleyici) antibiyotik tedavisi de uygulanır. Tedaviyle birlikte CD4 sayısı 200'ün üzerine çıktığında profilaktik antibiyotik tedavisi kesilir.
CD4 testine genellikle 3 ayda bir bakılır. Bu, henüz tedaviye başlanmadıysa başlama zamanının belirlenmesi, başlandıysa da tedavinin etkili olup olmadığını belirlemek için gereklidir.
Buradaki bilgiler geneldir. Sizin özel durumlarınız sebebiyle tedavi seçimleri ve test sıklığı farklılık gösterebilir.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...
14 Temmuz 2012 Cumartesi
T Hücreleri (CD4 ve CD8 nedir)?
Etiketler:
CD4
,
CD4 Hücreleri
,
CD4 Testi
,
CD8
,
CD8 Hücreleri
,
T Hücreleri
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
t hücreleri hangi besin grubu ile artar
YanıtlaSil