BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

21 Temmuz 2012 Cumartesi

HIV/AIDS Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey

1. HIV, insan bağışıklık yetmezliği virüsüdür.  HIV, bağışıklık sitemini koruyan hücreleri enfekte eder ve yıllar içinde bu hücreler vücudu savunamaz hale gelir. Vücudun savunma gücünü kaybettiği evreye AIDS denir. Bu evrede 20 den fazla fırsatçı enfeksiyon ve kanserler oluşabilir.

2. HIV, 3 yolla bulaşabilir;
  • Korunmasız vajinal, anal ve oral ilişkiyle
  • Kan ya da organ nakliyle ya da HIV içeren iğne/şırınga ya da diğer kesici aletlerle
  • Anneden bebeğine doğumda ya da emzirme yoluyla.
Kondom kullanmak, HIV geçişini önlemede en etkili yoldur. HIV, hava ile temas ettikten kısa bir süre sonra bulaştırıcı özelliğini kaybeder. Sağlam deriden HIV geçmez. Anneden bebeğe HIV bulaşması tedaviler sayesinde %0,5 ihtimaldir.

3. HIV, sosyal ilişkilerle bulaşmaz. Aynı kaptan yemek içmek, aynı tuvaleti kullanmak, öpüşmek,sarılmak, tokalaşmak, aynı havuzu kullanmak ve sivrisinek ısırmasıyla HIV bulaşmaz.

4.  Yaş, dil, din ve cinsiyet ayrımı yapmaz. HIV herkese bulaşabilir. Dünyada HIV ile yaşayan kişilerin %50'si kadınlardır.

5. Dünyada yaklaşık 40 milyon kişi HIV ile yaşıyor ve her yıl yaklaşık 3 milyon kişi HIV ile enfekte oluyor. Bugüne kadar AIDS'e bağlı hastalıklar sebebiyle yaklaşık 30 milyon kişi yaşamını kaybetti. 

6. HIV tedavisinde kullanılan ilk ilaç 1987 yılında bulundu. 1996 yılında bulunan farklı sınıflardaki ilaçlarla HIV pozitif olmak kronik bir sağlık sorunu olarak kabul ediliyor. Şu an 5 farklı sınıftan 30 civarında HIV tedavisinde kullanılan ilaç mevcut. HIV pozitif bir kişi herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilir.

7. HIV pozitif olup, HIV tedavisine erişimi olmayan milyonlarca kişi çaresizce ölümü bekliyor. Her yıl yaklaşık 2 milyon kişi bu sebeple yaşamını yitirmeye devam ediyor.

8. Tedaviye erişimi olan HIV pozitifleri ise hastalık değil ön yargılar öldürüyor. Birleşmiş Milletler'in raporlarına göre HIV pozitifler toplumda en fazla ayrımcılığa uğrayan gruplardan biri.
9. HIV pozitiflerin eğitimleri, çalışmaları, evlenme ve çocuk sahibi olmaları onların yasal haklarıdır.

10. Bilgisizliğin, korkuya ve ön yargıya  dönüşmesine izin vermeyin. HIV/AIDS hakkında bilgilenin ve bilgilerinizi diğer insanlarla paylaşın. 

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder