BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

29 Temmuz 2012 Pazar

HIV Pozitifler Zayıf Mıdır?

Yıllarca HIV/AIDS hakkında okuduklarımız ve gördüklerimizde resim şudur. İlaçsızlıktan AIDS evresine gelmiş bir deri bir kemik insanlar. Evet, gerçekten de ilaç temin edemedikleri için bu hale gelmiş ve yaşamını yitirmiş milyonlarca insan oldu ve hala da HIV tedavisine ulaşımın sınırlı olduğu ülkelerde yaşayan milyonlarca insan bu durumda ya da bu duruma gelmeyi çaresizce beklemekte.

Ülkemizde her şey güllük gülistanlık olmamakla birlikte, HIV tedavisi sosyal güvence kapsamında ücretsiz. Ancak sosyal güvencesi olmayan veya kesintiye uğrayan kişilerin olduğunu belirmeliyim. Tedaviye erişimdeki problemler dışında toplumsal önyargıların da öldürücü etkisi olduğunu biliyorum, yaşıyorum. Yani bizde de HIV zayıflatmıyor ve öldürmüyor değil.

Neyse konumuza dönelim...

Doğal olarak HIV/AIDS hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip olmadan HIV tanısı alan kişilerin, tanı aldıklarında ilk akıllarına gelenlerden biri hastalık sebebiyle zayıflayıp öleceği oluyor. Ve çoğunlukla tanı sonrasında beslenmelerini arttırıyorlar zayıflamamak için. HIV pozitif kişilerin herkes gibi tüm gıda gruplarından tüketerek dengeli beslenmeleri elbette çok önemli. Ancak zayıflama korkusuyla birlikte gelen abartılı beslenmenin sonunda, istenmeyen kilolarla karşılaşmaları kuvvetle muhtemel.

Size yapılan iki çalışmanın sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Brezilya'nin Porto Alegre Hastane'sinde 354 HIV pozitif kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir çalışmada katılanların %34.2 si aşırı kilolu, 8.4 ü obez ve 5.2 si zayıf çıkmış. Daha önce ABD'de yapılmış bir çalışmada ise kadın HIV pozitiflerde obezite oranı %28 ve erkeklerde %11 bulunmuş. HIV pozitiflerdeki obezite oranları ülkelerin genel nüfusunda görülen obezite oranlarına yakın bulunmuş.

Yazının başlığındaki sorunun cevabı sanırım net. HIV pozitif arkadaşlar aman obez olmayın. Bu durum hem fiziksle aktivitelerinizin kısıtlanmasına hem de kardiyovasükler hastalıklara daha açık hale gelmenize neden olabilir. Dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığı geliştirin ve bundan asla ödün vermeyin.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder