BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

15 Temmuz 2012 Pazar

Viral Yük (HIV RNA/HIV PCR) Testi

HIV tanısı alan kişilerden kan örneği alınarak uygulanan ve kişinin vücudundaki HIV miktarını ölçen teste Viral Yük testi denir. Bu teste, HIV RNA ya da HIV PCR testleri de denebilmektedir. CD4 testi ile birlikte uygulanarak kişinin mevcut sağlık durumunu ortaya koyar. Tedavi sürecinde her 3 ayda bir testlerin tekrarlanması gerekmektedir.

Viral Yük testi, mililitre kandaki HIV sayısına bakar. Tanı alındığında yapılan testlerde 10000-100000 kopya/ml arasında bir sonuç verebilir. HIV ilaçlarını kullanmaya başladıktan sonraki 6 ay içinde bu sayının saptanamayacak seviyede olması beklenir. Viral Yükü ölçen testler cihaz türüne göre 20-400 kopya/ml altını ölçemez ve test sonucu negatif yada saptanamadı şeklinde gelir. Bu, kanda HIV tespit edilemediği anlamına gelse de vücutta HIV bulunmadığı anlamına gelmez.  HIV, hücrelerin DNA'sıyla birleşerek hücrelerde varlıklarını sürdürürler ve Viral Yük testlerinde bunlar görülemez.

Tedavi altındaki HIV pozitiflerde, tedavi boyunca Viral Yük'ün negatif kalması beklenir. Viral Yük negatife düştükten sonra yapılan testlerde artış gösteren sonuçlar, kullanılan ilaçlara karşı HIV'in direnç geliştirdiği yani ilaçların artık işe yaramadığı anlamına gelebilir. Ancak 1000 kopya/ml ye kadar olan ufak artışlar çoğunlukla "blip" olarak adlandırılır. Blipler, ilaçlara direnç gelişmemesine rağmen gerçekleşen ufak artışlardır. Viral Yük testi sonucu bir önceki negatifken 1000kopya/ml ye kadar bir sonuç verdiyse testin 1 ay içinde yeniden tekrarlanması önerilir. Bu, artışın blip mi yoksa direnç mi olduğunun bir an önce tespit edilebilmesi için gereklidir. Yapılan 2. testin sonucu 1000 kopya/ml üzerindeyse, direnç testi yapılması ve neticesine göre ilaç değişikliği düşünülmelidir.

HIV PCR testleri, HIV tanısını koymada kullanılan testlerden biri olmakla birlikte yüksek maliyeti ve her yerde uygulanamaması sebebiyle tercih edilmez. Genellikle 2. haftadan itibaren doğru sonuç verme özelliğine sahiptir.

Buradaki bilgiler geneldir ve sizin özel durumunuza göre değişiklik arz edebilir. Doktorunuzla bu konularda görüş alışverişinde bulunmaktan çekinmeyin.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder