BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

11 Temmuz 2012 Çarşamba

HIV ile Yaşamda Beden Sağlığı

Yeni HIV tanısı aldıysan neler hissettiğini tahmin edebiliyorum. Bu yeni yaşantında seni neler bekliyor bilmiyorsun. Kendini yapayalnız ve çaresiz hissediyorsun. Kafanda cevaplarını bilmediğin pek çok soru var. Hastalıkla ilgili geçmişte duydukların seni ürkütüyor.

Elimden geldiğince HIV tanısı almanın yarattığı şoku atlatmana yardımcı olmaya ve bu yeni yaşamın için gerekli ip uçlarını vermeye çalışacağım.

HIV yaşamındaki 4 unsuru etkileyebilir.

Bunlar;
  • Fiziksel sağlığın
  • Ruhsal sağlığın
  • Sosyal ilişkilerin (arkadaşlar, iş, okul vs.)
  • Özel ilişkilerin (eş/partner)
Bu yazımda sadece fiziksel sağlığın hakkında yapman gerekenlerden bahsedeceğim.

HIV, her ne kadar bağışıklık sitemine zarar vermeye çalışsa da tedaviler ile sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilirsin. HIV ilaçları, vücudundaki virüsü kontrol altına alır ve beden sağlığını tehdit edemez hale getirir. İlaçlarla HIV tamamen yok edilemez ama dediğim gibi etkisiz kılınabilir. İlaç tedavisi almaman durumunda ise HIV kendisini çoğaltarak bağışıklık sitemini yıllar içinde çökertir ve savunmasız kalan vücudun hastalıklara açık hale gelir. Yani AIDS evresine gelirsin.

Yapman gereken ilk şey kendine bir hastane ve doktor belirleyip tedavi sürecine başlaman. Hastane alternatifleriyle ilgili Türkiye'de HIV Tedavi Merkezleri adlı yazımda bahsetmiştim. Bundan sonraki yaşamında yılda 4 kez (3 ayda 1) hastaneye gidip kontrollerini yaptırmalısın. Hastaneye sabahtan gidersen öğlene kadar işin biter. Hastaneye ilk gidişinde biraz daha kapsamlı sağlık kontrollerinden geçeceksin ancak sonrasında sadece kolundan bir kaç tüp kan alınarak tahliller yapılacak. Bu tahliller CD4, Viral Yük ve Biyokimya testlerini kapsayacak. Bu tahliller nedir ve ne işe yarar konusunu bir başka yazımda ele alacağım.

İlk tahlillerinden sonra doktorun sana hemen ilaca başlaman gerektiğini söyleyebilir ya da 3 ay sonra tekrar kontrole gelmeni ve henüz ilaca başlamanın gerekmediğini söyleyebilir. İlaca başlama konusunu da daha sonra ele alacağız. HIV ilaçlarını yaşam boyu günlük dozlarınızı atlamadan alman gerektiğini belirtmeliyim. HIV'in çok akıllı bir virüs olduğunu ve ilaç dozlarını atlaman durumunda kullandığın ilaçları etkisiz hale getirebileceğini bilmelisin.

Sonuç olarak yılda 4 kez hastaneye gidiyorsun ve ilaca başladıysan ilaçlarını doz atlamadan alıyorsun. Beden sağlığın için temelde yapman gerekenler bundan ibaret. Bunun dışında dengeli beslenme, düzenli uyku, stresle baş edebilme, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durma bağışıklık sistemini güçlü tutabilmene yardımcı olacak diğer unsurlar.

Yukarıda bahsettiklerimi yaparsan seni sağlıklı ve uzun bir yaşam bekliyor olacak.





Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder