BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

9 Ağustos 2012 Perşembe

Kondom (Prezervatif) Kullanımı

Kondom, cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve hamile kalmaya karşı kullanılan bariyer önlemdir. Kondom dışında prezervatif, kaput, kılıf gibi farklı ifadelerle de karşılaşabilirsiniz. Bunların hepsi aynı anlamı taşırlar.

Erkek ve kadın kondomları olmak üzere 2 tür kondom bulunur. Erkek kondomları penise geçirilir. Kadın kondomları ise bir tarafı kapalı diğer tarafı ise açık ve hakla şeklindedir. Kapalı tarafı vajina içine geçirilerek kullanılır. Kadın kondomları yaygın bir şekilde kullanılmadığı için bu yazıda sadece erkek kondomu kullanırken nelere dikkat etmeliyiz konusundan bahsedeceğim.

Kondom, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemede en etkili yöntemdir. Bu sebeple kondom kullanımını doğru bir şekilde öğrenmek, aktif cinsel yaşamı olan her birey için gereklidir. Şimdi adım adım nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.

1. Lateks kondom kullanın. Lateks kondomların HIV bulaşmasını engellediğini yönünde bilimsel çalışmalar mevcut. Serin ve kuru yerde muhafaza edin ve son kullanma tarihi geçirmeyin. Aksi durumda kondomun ilişki sırasında yırtılması söz konusu olabilir.
2. Kondomu ambalajından makas gibi kesici aletlerle ve dişinizle açmayın. Bu durumda kondoma istemeden zarar verebilirsiniz. Ambalajın üzerindeki çizgili olan bölümden kolayca açılır.
3. Kondom sertleşmiş penis üzerine, partnerinizin cinsel bölgesine temastan önce takılmalı. Boşalmadan önce oluşan ön sıvıyla da HIV dahil cinsel yolla bulaşan hastalıklar bulaşabilir.
4. Kondomun ucunda 1-1.5 cm kadar boşluk bırakın. Meninin akabilmesi için bu gerekli. Kondomun ucunda meninin boşalacağı yer, başparmak ve işaret parmağı ile havası alınarak kondom penise geçirilmeli.
5. Kayganlaştırmayı arttırmak için asla yağlı maddeler kullanmayın. Vazelin, yağlı el kremleri, bebe yağı vs. Kondomun yırtılma riskini arttırırsınız. Bunun yerine su bazlı lubricant (krem) kullanabilirsiniz. Su bazlı kayganlaştırıcılar vajinal kurulukta ya da anal ilişkide ilişkinin daha rahat olmasına yardımcı olur. Bu sayede dokularda hasar olasılığı azaltılabilir.
6. Boşalma sonrası sertleşme kaybolmadan penis, vajina ya da anal bölgeden çekilmeli. Bu sırada kondom tutularak kayması ve meninin dışarı akması önlenmeli. Çıkardıktan sonra açık ucuna düğüm atılarak çöpe atılmalı. Kondomun tek kullanımlık olduğunu unutmayın.
8. Birden çok kez ilişki olasılığını düşünün ve yanınızda yedek kondom bulundurun.
9. Kondomu cüzdanınızda taşımayın. Vücut ısısı ve sürtünme sebebiyle kondom zarar görebilir.
10. Oral ilişki sırasında da kondom kullanın. HIV bulaşı açısından risk çok düşük te olsa HPV gibi bulaş olasılığı yüksek olan cinsel yolla bulaşan hastalıkların olduğunu unutmayın.
11. Penis boyutuna göre kondom seçmeye dikkat edin. Penisinize büyük ya da küçük gelen kondomlar kayma, çıkma ve yırtılma gibi sonuçlar doğurabilir.

Kondom  doğru kullanıma rağmen riskli bir durumla karşılaşırsa, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı test yaptırmalısınız. Partnerlerden biri HIV pozitif ise temas sonrası profilaksi gerekebilir. Temas sonrası profilaksi kullanımı hakkında bilgi için yazıyı okuyun .

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder