BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

10 Temmuz 2012 Salı

HIV Tanısı Alan Kişilere Öğütler

HIV'e ilişkin ön yargılarımız sebebiyle HIV tanısı aldığımızda büyük bir şok yaşarız. HIV/AIDS hakkında bildiklerimiz, korkmamıza, kaygılanmamıza hatta utanç ve öfke duymamıza neden olabilir. Kendimizi bir suçlu gibi hissedebiliriz. Bütün bu duygu karmaşası içinde intihar etmeyi düşünen pek çok HIV tanısı almış kişinin olduğunu biliyorum.

HIV tanısı aldıysan, sana öncelikle söylemek istediğim şey, bugüne kadar HIV/AIDS hakkında bildiklerinin çoğunun yanlış olduğu. Muhtemelen kısa bir süre sonra öleceğini, HIV pozitif olmanın AIDS olmak olduğunu, bu virüsü kolaylıkla çevrendekilere bulaştırabileceğini ve sadece ahlak yoksunu insanlarda bu virüsün bulunabileceğini düşünüyorsun.

Ama bilim senin bu bilgilerini ve düşüncelerini yıllar önce çürüttü. HIV çok uzun yıllardır kronik bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor ve HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir ömür sürdürebileceğini söylüyor. Dolayısıyla öncelikle ölümü unutmalısın. Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için yapman gerekenleri öğrenmelisin. Bir sonraki yazımda HIV pozitif bir kişi nasıl kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilir konusuna değineceğim.

HIV tanısı aldığında AIDS evresinde olmayabilirsin. AIDS, HIV sebebiyle bağışıklık sisteminin savunmasız olduğu ve pek çok hastalık belirtisinin ortaya çıktığı tablodur. Tanı aldığında AIDS tanımlayıcı bir hastalığın yoksa sadece HIV pozitifsindir. Diyelim ki hastalık belirtilerin var ve AIDS evresinde HIV tanısı aldın. O aşamada AIDS olarak tanımlansan bile HIV tedavisine hemen başlayarak ve diğer hastalıkların için de tedavi görerek kısa sürede sağlığına kavuşabilir ve HIV pozitif statüsüne geçebilirsin. Bundan sonrasında da yapman gerekenleri yaparak bir daha AIDS evresine gelmeden yani hastalanmadan sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsin.

Çevrendekilere HIV bulaştırman için ya onlara kan vermiş ya da korunmasız cinsel ilişkiye girmiş olman gerekir. Belki bir de yeni anne olduysan ve hamilelikte HIV testi yapılmadıysa bebeğine HIV bulaştırmış olabilirsin. Bu üç ihtimal dışında öpüşmek, tokalaşmak, aynı bardaktan su içmek, aynı havuza girmek, aynı tuvaleti kullanmak, sivrisinek ısırması vs. ile HIV bulaşmaz. Yani sosyal ilişkiler içinde olduğun kişilere HIV bulaştırman pratikte mümkün değil.

HIV tüm dünyada yaklaşık 40 milyon kişide olan bir virüs. Virüsü taşıyan kişilerin %50'si kadın. Milyonlarca genç ve çocuk HIV pozitif. HIV her meslekten, yaştan, cinsiyet ve cinsel yönelimden, kültürden ve dinden insanın sorunu. Kısacası HIV herkese bulaşabilir, hiçbir sınıf ayrımı yapmaz. HIV pozitif olduğun için kendini suçlamaktan hemen vazgeç ve bundan sonrası için yapman gerekenleri öğrenmeye başla. Türkiye'de HIV tedavi merkezleri yazımda ismi geçen hastanelerden birine başvurarak tedavi sürecin için iyi bir başlangıç yapmış olursun.

Blogumdaki yazıları takip ederek bilgilenebilir ya da hivveaids@gmail.com adresime e posta atarak cevapsız kalan sorularına cevap bulabilirsin.

Unutma! Şu an ihtiyacın olan şey bilgi, destek ve zaman...

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder