BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

13 Temmuz 2012 Cuma

Evde HIV Testine ABD 'den Onay


Amerika Birleşik Devletleri’nde tüketicilerin kendi kendilerine uygulayabilecekleri ve reçetesiz temin edilebilen ilk HIV testi, gerekli izinlerin alınmasıyla birkaç ay içinde satışa sunulacak. OraQuick adı verilen test ağızdan alınan salyada 20 ila 40 dakika içinde HIV virüsünü tarayabiliyor.
ABD hükümeti ülkede 1,2 milyon insanın HIV virüsü taşıdığını, ama %20’sinin bundan haberdar olmadığını tahmin ediyor. Amerika Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) eczanelerden kolaylıkla alınabilecek testin normalde doktora gitmeyecek kişilere ulaşmasını ümit ediyor. Test 30 bin tane eczane, marketler ve internette satışa sunulacak. Üretici firma OraSure testin satış fiyatının henüz belirlenmediğini ama 60 doların altında olacağını açıkladı. Şirket yöneticisi Douglas Michels “Bütün büyük dükkânların bu testi satacağını ümit ediyoruz” dedi. Michels ayrıca bu test için büyük bir pazarlama kampanyası düzenlediklerini de ekledi.

'Karar kullanıcıların'

Testin satışına onay verilmesi HIV/AIDS bilinçlendirme grupları tarafından sevinçle karşılandı. Who’s Positive (Kim Pozitif) HIV grubunun başkanı Tom Donohue, Associated Press haber ajansına “Bu test sayesinde kullanıcılar HIV durumlarını ne zaman, nasıl ve kimle öğrenmek istediklere kendileri karar verebilecek” dedi. Yine de FDA yaptığı açıklamada testin %100 doğruluk oranı taşımadığını; sonucun bir doktor tarafından ek testlerle doğrulanması gerektiğini belirtti. OraSure testin HIV virüsünün varlığını %92 oranında; yokluğunu da %99 oranında tespit edebildiğini söyledi.
Kaynak: BBC
Yorumum: Evde yapılan HIV testlerinin yanlış sonuç verebilmesi ve doğrulama testi yapılmadan HIV tanısının konulamayacağı gerçeği sebebiyle bu testlere olumlu bakmıyorum. HIV testlerinin öncesi, sırası ve sonrasında bir uzman tarafından verilen danışmanlıkla yapılması gerektiğini düşünüyorum. Pozitif sonuç aldıktan sonra doğrulama sonucunu beklemeden intihar edip yaşamını kaybeden insanlar oldu. Doğrulama sonuçları negatif çıktı ama onlar bunu göremeden aramızdan ayrıldılar. Kişilerin gizlilik kaygıları anlaşılır olmakla birlikte bu durumun abartıldığını düşünüyorum.  Diyelim ki evde HIV testi yaptırdınız ve sonuç pozitif çıktı, sonrasında mecburen hastaneye gidip bunu doğrulatmak ve gerçekten pozitifseniz de tedavi almak durumundasınız. HIV tedavisini kendi imkanlarınızla (maddi anlamda)  karşılamanız neredeyse imkansızdır. HIV testi yaptırmak için sağlık kuruluşuna gidemeyenler sonrasında bunu nasıl başaracaklar. İyisi mi siz baştan cesaretinizi toplayın ve uzman danışmanlığında testinizi yaptırın.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder