BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

19 Temmuz 2012 Perşembe

HIV'i Yok Etmek: Berlin Hastası Örneği

Size, literatüre "Berlin Hastası" olarak geçen Timothy Ray Brown'dan ve ona uygulanan tedaviden bahsetmek isterim.

2007 yılı şubat ayında Berlin'de yaşayan ve hem kan kanser hem de HIV pozitif olan Timothy Ray Brown'a lösemi tedavisi için kan kök hücre (kemik iliği) nakli yapıldı. Bu naklin başlangıçta HIV'i yok etmek gibi bir amacı yoktu. Ancak kan kök hücresinin alındığı kişide, AIDS’e neden olan HIV’e karşı doğal direnç sağlayan bir gen mutasyonu gerçekleşmişti. Bu nakil sonrasında Brown kanseri yenmiş ve vücudunda HIV yok olmuştu. Aradan 5 yıl geçti. Brown HIV ilaçlarını 5 yıldır almıyor ve hala HIV taşımıyor. Konunun uzmanları kan kök hücre naklinin yüksek oranda ölüm riski taşıması sebebiyle kanser olmayan HIV pozitiflerde bu yöntemi uygulamayı düşünmüyorlar. Bu tedavide önce hastanın doğal bağışıklık sistemi güçlü ilaçlar ve radyasyonla yok ediliyor, sonra nakledilen donörün hücreleri yeni bir bağışıklık sistemi inşa ediyor. Bu prosedürün neden olduğu ölümlerin oranı ise yüzde 5.

Brown, kendisini araştırmacılara açmış durumda ve araştırmacılar bu yöntemin yaygınlaştırılabilmesi için çalışmalara devam etmekte.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder