BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

23 Temmuz 2012 Pazartesi

İlaca Dirençli HIV Afrika'nın Yeni Kabusu

Lancet Tıp Dergisin'deki bir makaleye göre, ilaç alımı konusunda doktor tavsiyesine uyulmaması nedeniyle AIDS'e neden olan HIV'in, ilaçlara karşı direncinin arttığı bildirildi. Uzmanlar, gelişmekte olan ülkelerde tedavi görmemiş olan 26 bin HIV pozitifte yapılan incelemeleri değerlendirdi.

İngiltere AIDS Vakfı, Afrika'da ilaca karşı dirençli virüslerin önemli bir sorun olduğunu ve alternatif tedavi olanağının bulunmadığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü WHO ve Londra Üniversitesi UCL'de görevli uzmanlar, ilaca karşı dirençli virüslerde artış oranının yüzde 29 ile Doğu Afrika'da başı çektiğini, bunu yüzde 14 ile Afrika'nın güney ülkelerinin takip ettiğini açıkladı. Lancet'teki makaleyi yazan WHO'dan Dr Silvia Bertagnolio ve UCL'den Dr Ravindra Gupta, "HIV'in ilaca karşı direncinin artmasını engellemek için uluslararası çabalar artırılmazsa, yoksul ülkelerde on yıldır HIV ve AIDS'e bağlı hastalık ve ölümlerde gözlenen düşüş eğilimi tehlikeye girecektir" dedi. Doktor Gupta BBC'ye yaptığı açıklamada, ilaca karşı dirençli virüsün ilaçların doğru şekilde alınmamasından kaynaklandığını belirtti. Gupta, "İlaca karşı dirençte artış bekliyoruz; bu oran İngiltere ve ABD'de yüzde 10 dolayında, fakat bu ülkelerde hastaları gözlem altında tutuyor ve böylesi bir direnç tespit ettiğimizde hastaya farklı ilaç veriyoruz" dedi.

Kaynak: BBC

Yorumum: HIV ilaçlarına direnç Türkiye'de %10'un altında gibi gözüküyor ancak düzenli kullanılması gereken HIV ilaçlarını kişisel ihmal ya da sosyal güvenlikteki kesintiler sebebiyle aksamaya uğraması bu oranın yakın bir zamanda artmasına yol açabilir. Sosyal güvenceye bakılmaksızın her HIV pozitifin tedavi alabilmesi bu anlamda da olduklça önemli.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder