BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

27 Temmuz 2012 Cuma

Yunanistan'da Krizin Yeni Adı: HIV

Yunanistan'daki finansal kriz sonrası ülkede özellikle damar içi madde kullanıcıları arasındaki HIV yayılımında önemli bir artış olduğu belirtildi. Yunanistan Hükümeti mali kriz öncesinde damar içi madde kullanıcılarına yönelik yürüttüğü şırınga değişim programını bütçe kısıtlaması sebebiyle durdurmuştu. Bu programda kişiler kullandıkları şırıngaları vererek yerine kullanılmamış şırınga temin edebiliyorlardı.

11 milyon nüfuslu Yunanistan'da Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı 12.000 HIV pozitif bulunuyor. Ancak 2010 yılında HIV pozitiflik oranı %60 oranında arttı ve bu artış oranı damar içi madde kullanıcılarında %1500'ü buldu.

Damar içi madde kullanıcısı ve HIV pozitif olan Marilena adlı bir kadın insanların yeme-içme ve uyuşturucu madde ihtiyacını karşılamak için seks işçiliği yaptığını ve bu kişilerde HIV pozitiflik oranının tahmin edilenden de yüksek olduğunu söyledi. Seks içciliğinin özellikle Atina'nın ara sokaklarında iyice yayıldığını ve 5 Euro ve hatta 2 Euroya bile insanların bedenlerini sattıklarını ifade eden Marilane bu ilişkilerde kondom kullanılmadığının da altını çizdi.

Uzmanlar, Yunanistanın'ın şırınga değişim programını yeniden başlatması gerektiğini ve bunun yapılmaması durumunda önümüzdeki yıllarda Yuananistan'da HIV yayılımında çok daha ciddi artışlar görülebileceğini belirtti.

Kaynak: NPR

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder