BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

18 Temmuz 2012 Çarşamba

HIV İlaçlarının “Stratejik Kullanımı” HIV Bulaşmasını Sonlandırmaya Yardımcı Olabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Müdürü Margaret Chan, “Düşük ve orta gelirli ülkelerde her yıl 1 milyon kişinin HIV tedavisi almaya başladığını, ancak bu sayının 2 katı yeni HIV ile enfekte kişinin aramıza katıldığını”, söyledi. “Hayatları kurtaran ve HIV pozitiflerin sağlıklı yaşamasını sağlayan antiretroviral ilaçların daha stratejik kullanımıyla HIV yayılımının azaltılabileceğine dair kanıtların olduğunu” sözlerine ekledi.

2011 yılında pek çok ülkenin ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmada, taraflardan birinin HIV pozitif ve diğerinin HIV negatif olduğu çiftlerde antiretroviral ilaç kullanımının HIV bulaşmasını %96 oranında azalttığı tespit edilmişti. Güney Afrika’da yürütülmüş olan başka bir çalışma da bu bulguları destekleyen sonuçlar vermişti. DSÖ HIV Bölümü’nden Dr. Hirnshall “Eğer daha çok HIV pozitife ilaç verebilir ve ilaç kullanımının devamlılığını sağlayabilirsek, kişilerdeki virüs seviyesini düşürmüş oluruz ve bu şekilde daha az insana HIV bulaşmasını sağlayabiliriz”, dedi. DSÖ,  birinin HIV pozitif diğerinin HIV negatif olduğu çiftlerde, anneden bebeğe bulaşın önlenmesi için hamilelerde ve yüksek risk altındaki gruplarda olan kişilerde, kişinin bağışıklık sisteminin durumuna bakılmaksızın HIV tedavisine başlanmasını önermektedir. 22-27 Temmuz 2012 tarihleri arasında Washington D.C./ABD’de başlayacak olan XIX. Dünya AIDS Kongresi’nde, DSÖ bu görüşlerini daha kapsamlı bir şekilde sunacak.

kaynak: http://www.who.int

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder