BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

12 Temmuz 2012 Perşembe

HIV Pozitiflerde İshal Sorunu

Tedavi olanaklarındaki iyileştirmeler sayesinde HIV ile yaşayan kişiler, sağlıklı ve uzun bir yaşam bekleyebilirler. Ancak ishal, HIV ile yaşayan insanların bir kısmında yaygın bir sorun olmaya devam etmektedir.

İshal konusu ciddiye alınmalıdır, çünkü yaşam kalitesi üzerine büyük etkileri olabilir ve bu durum sebebiyle HIV tedavisini durdurmak ya da değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durum karşısında derhal HIV doktorunuza gitmeniz gerektiğini unutmayın.

İshalin olası nedenleri arasında enfeksiyonlar, HIV'in bağırsaklara etkisi ve HIV tedavilerinin yan etkilerini sayılabilir. İshal, günde 3 ve daha fazla sayıda şekilsiz veya sıvı dışkı içeren bağırsak hareketleri olarak tanımlanıyor. Özellikle tedavi öncesi düşük CD4 sayımı ishale neden olabilir. Diğer bağırsak enfeksiyonları da ishalin nedeni olabilir. Bu sebeple, ishali olan kişilerden dışkı örneği alınarak laboratuvar incelemesi yapılır. İncelemede herhangi bir enfeksiyona rastlanırsa kişilere genellikle antibiyotik tedavisi verilir. HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar da ishalin kaynağı olabilmektedir. Pek çok sınıftaki ve özellikle proteaz sınıfındaki ilaçların böyle bir yan etkisi olabileceği bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

İshal etkilerini azaltmak için eczanelerden temin edebileceğiniz ilaçlar, örneğin lopermid,  vardır ancak bunlar kalıcı bir çözüm sağlamaya yetmeyecektir. Yine de günlük yaşantınızı rahatlatmak açısından düşünebilirsiniz. HIV tedavinizi düzenleyen doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kullanmamanız gerektiğini önemle belirtirim. Beslenme konusuna dikkat ederek te ishal sorununuzu hafifletebilirsiniz. Muz, haşlanmış patates, yağsız pirinç ishale iyi gelebilecek gıdalar. Bu konuda daha kapsamlı bilgi almak için HIV doktorunuza danışın ve sizi bir beslenme uzmanına yönlendirmesini isteyin.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder