BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

22 Temmuz 2012 Pazar

HIV Pozitifler Antiretroviral Tedaviye Başlamak İçin Beklememeli Mi?

Mevcut HIV tedavi klavuzlarına göre, CD4 sayımı 500'ün üzerinde olan bir HIV pozitifin tedaviye başlamak için beklemesi önerilirdi. Ancak Dünya AIDS Konferans'ının ilk gününde toplanan Uluslararası Sağlık Paneli, CD4 seviyesine bakılmaksızın hemen tedaviye başlanmasını önerdi.


Uluslararası Antiviral Derneği yetkilisi Dr. Thompson," HIV pozitif bir kişi tedaviye başlamak için beklememeli ve hemen antiretroviral ilaçlara başlamalı. HIV'in vücutta serbestçe çoğalmasına müsaade edilmesi, vücuda zarar verme olasılığını arttırıyor"dedi ve sadece AIDS evresi hastalıkların hesaba katılmasının yanlış olduğunu ve HIV'in erken dönemde de vücuda zararları olduğunu ifade etti. Biray sağlığı dışında, HIV yayılımını önleme açısından da antiretroviral ilaçların kullanımının etkili olduğu biliniyor. Yapılan çalışmalarda, HIV tedavisinde kullanılan Truvada adlı ilacın önleyici etkisi tespit edildi ve geçenlerde bu ilacın risk durumu yüksek olan HIV negatif kişilerde kullanılmasına onay verildi. 


Uluslararası sağlık paneli bu önerilerini evrensel olarak tanımlamakla birlikte, bu uygulamanın ilaçların maliyetlerini karşılayabilecek ülkelerde öncelikli olarak hedeflenmesi gerektiği belirtildi. 


Yorumum: Anti HIV ilaçlarının bulaşmayı önleyici etkisi biliniyor ve bu tavsiye kararı halk sağlığını korumak adına alınmış gibi duruyor. İlaç firmaları da daha çok ilaç satmak için bu kararın çıkmasını "maddi" ve manevi desteklemiştir muhakkak. Kişisel olarak bu kararın doğruluğunu sorguluyorum açıkçası. Bir yandan HIV yayılımının önlenmesi için faydalı bulurken, diğer yandan CD4 seviyesi yüksek olan yani bağışıklık sistemi kendini savunabilecek durumda olan bir kişiye ilaç önermek bir soru işareti benim için.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder