BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

25 Ağustos 2016 Perşembe

Partnerler Arasında HIV Bulaşı Sıfır

Partnerler Arasında HIV Bulaşı Sıfır

Yeni bir araştırmaya göre antiretroviral tedavi alan ve vücudunda virüs baskılanmış olan HIV pozitif kişiler cinsel ilişkilerinde daha rahat olabilirler. PARTNER araştırması öncesinde viral yükü baskılanmış olsa dahi HIV pozitif kişilerin kondomsuz anal ya da vajinal ilişkiye girmeleri durumunda partnerlerine HIV bulaştırma riskleri olduğu söyleniyordu. Teorik açıdan ifade edilen bu risk bu araştırma ile büyük ölçüde çürütülmüş oldu.

PARTNER araştırması 2010-2014 yılları arasında yapıldı ve çalışmaya 14 Avrupa ülkesinden eşlerden biri HIV pozitif, diğeri ise HIV negatif olan 1.166 çift dahil edildi. %40’ı gay ve %60’ı heteroseksüel olan bu çiftler toplamda 58.000 kez kondom kullanmadan vajinal ya da anal ilişkiye girdiler. HIV taşımayan partnerlere yapılan rutin HIV testleri sonucunda eşinden virüsü alan herhangi bir kişi belirlenmedi. Yani virüsü baskılanmış olan HV pozitif kişiden HIV bulaşma riski sıfır olarak tanımlandı.

Araştırma boyunca 11 HIV negatif kişide HIV tespit edildi ancak yapılan genetik testler sonucunda bu kişilerin HIV’i partnerlerinden değil de üçüncü bir kişiden aldıkları belirlendi.

Daha önce sadece heteroseksüel çiftler üzerinde yapılan çalışmalar olmuştu. İlk kez gay çiftleri de kapsaması ve bulaş riskinin sıfır olarak tanımlanması açısından bir milat olarak kabul edebiliriz bu çalışmayı. Araştırma sadece gay çiftler üzerinde ikinci bir aşama ile 2019’a kadar PARTNER 2 adı altında devam ettirilecek.  

Antiretroviral tedavi (ART) ile virüsü baskılanmış kişilerin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebildiğini uzun süredir biliyorduk. Bu yeni bilgi ise HIV pozitif kişilerin cinsel yaşamlarını daha rahat sürdürebilmelerine olanak veriyor. Fakat uzmanlar hala riskin sıfır olmadığını ve güvenli cinsel ilişki için kondom kullanımının şart olduğunu söylüyorlar. Bence de kondom hala gerekli kendimiz ve eşimizin sadakatinden emin olmadığımız sürece… Çok eşli iseniz ise kondom tartışmasız şart.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

1 yorum :

  1. Sperm de bol miktarda olur negatif dahi olsan.yanlış bir düşünce.zaten başınıza ne geldiyse kondom kullanmamaktan gelmedi mi?

    YanıtlaSil