BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

31 Ekim 2011 Pazartesi

HIV/AIDS Nasıl Bulaşır, Nasıl Bulaşmaz

Olabildiğince açık bir şekilde HIV'in nasıl bulaşabileceğini, hangi durumlarda bulaşmayacağını, her bir temas biçiminde HIV bulaşması risklerini ve riskli bir durum karşısında ne yapılabileceğini anlatmaya çalışacağım. Bu arada AIDS nasıl bulaşır diye soranlar da oluyor. AIDS'in HIV sebebiyle gelişebilen sağlık sorunlarının bütününü tanımladığını ve bulaşma ihtimali olanın virüs yani HIV olduğunu tekrar belirtmek isterim.

HIV, 3 yolla bulaşabilir:

1. ANNEDEN BEBEĞE:  Anneden bebeğe HIV doğumda ya da emzirmeyle bulaşabilir. Anneden bebeğe doğumda HIV bulaşma ihtimali %25'dir. Ancak annenin hamileliğinde HIV tedavisi alması ve virüs miktarının tespit edilemeyecek seviyede olması durumunda anneden bebeğe HIV bulaşma riski %0,5'dir.

2. KORUNMASIZ CİNSEL İLİŞKİYLE: HIV, korunmasız yani kondom kullanmadan yapılan cinsel ilişkiyle bulaşabilir. Vajinal, anal ve oral ilişkiler için riskler farklıdır. HIV pozitif bir kişiyle yaşanan oral ilişkide bulaşma riski 0,0005 kadar iken vajinal ilişkide 0.001 ve anal ilişkide 0,005 kadardır.

3. KAN VE KAN ÜRÜNLERİYLE: Kan ve organ nakilleri,  damar içi madde kullanıcılarında ortak enjektör kullanımı ve sağlık çalışanları için iğne batması HIV bulaşı açısından risk taşır. HIV içeren bir kanın bir başka kişiye nakledilmesi durumunda bulaşma riski 0,9'dur.

HIV,

  • Öpüşmekle
  • Aynı kaptan yemek - içmekle
  • Aynı tuvaleti kullanmakla
  • Yüzme havuzundan
  • Sivrisinek ısırmasıyla

bulaşmaz.

HIV; spermde, vajinal sıvıda, ön sıvıda ve kanda bulaştırıcı miktarda bulunabilir. Tükürük, gözyaşı ve ter ile HIV bulaşmaz. İlişkiye girilen HIV pozitif kişi, HIV'i baskılayan anti HIV tedavisi alıyor ve vücudundaki virüs kontrol altındaysa HIV bulaşması riski %96 azalır. 

HIV'in cinsel yolla bulaşmasını önlemenin tek yolu kondom (prezervatif) kullanmaktır. Erkek ve kadın kondomları cinsel yolla HIV geçişini engeller. HIV pozitif bir kişiyle yaşanan cinsel ilişki sırasında kondom çıkması veya patlaması durumunda HIVnegatif olan partnerin riskli durumdan en fazla 72 saat sonrasına kadar profilaksi tedavisine başlaması önerilir.

Sağlık çalışanlarının evrensel enfeksiyon kurallarına uymaları durumunda HIV bulaşması söz konusu olmaz. İğne batması gibi durumlarda ise yukarıda bahsettiğim süre içinde profilaksi tedavisine başlanmasıyla HIV bulaşması engellenebilir.

Doku bütünlüğü bozulmamış olan bir bölgenin HIV içeren sıvılarla temasıyla HIV bulaşmaz. Açık ortamda kandaki virüs kısa sürede ölür.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder