BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

18 Temmuz 2012 Çarşamba

HIV Pozitifler Oruç Tutabilir mi?

Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayı gelmek üzere. Bana sıkça sorulan sorulardan biridir; “HIV pozitifim ve oruç tutabilir miyim?”. Din alimi değilim ve sizi dini bir konuda yanlış yönlendirmek istemem ancak ilahiyat uzmanlarına göre ağır kronik hastalıkları olanlar bu görevden muaftırlar. HIV pozitif olan kişiler bağışıklık yetmezliğine neden olan HIV taşırlar ve HIV pozitif olmak kronik bir sağlık sorunu olarak kabul edilir.

HIV pozitiflerin bir kısmı henüz ilaca başlamamış, bir kısmı 24 saatte 1 kez bir, kısmı ise 12 saatte 1 kez ilaç alarak virüsle mücadele ederler. Özellikle 12 saatte bir ilaç alması gereken HIV pozitifler, imsak ile iftar arasının 12 saatten daha uzun olması sebebiyle ilaçlarını zamanında alamayacaklar. Oysa ki ilaç saatlerine uymak, HIV tedavisinin en önemli unsuru. 24 saatte 1 kez ilaç alan HIV pozitifler eğer ilaçlarını imsak ile iftar arasındaki bir saatte alıyorlarsa, ilaç saatini değiştirmek durumunda kalacaklar ki bu da tedavinin aksamasına neden olabilir. Henüz ilaca başlamamış olanlar ise vücutlarında gezinen ve onların bağışıklık sitemini zayıflatan bir virüs ile yaşadıklarını düşünerek, bağışıklık sitemini güçlü tutacak şekilde beslenmeliler. Bu kişiler, oruç tutmaları durumunda özellikle sahurda bol su tüketmeli ve tüm gıda gruplarından dengeli bir şekilde beslenmeliler.

Oruç tut ya da tutma diyemem. Sonuç olarak oruç tutmak kişisel bir eylemdir ve kararı kişiler kendileri verirler. Ancak alacakları riskler yukarıda anlattığım gibidir. Oruç tutamamak sizin psikolojinizi olumsuz etkileyecekse belki de tutmanız sizin için daha doğru olabilir. Oruç tutamadığınız için bunun yerine aç insanları doyurabilir ve fakirlere yardımcı olabilirsiniz. Hayırlı Ramazanlar.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

3 yorum :

  1. Açıkcası yazıda da söylenenlere katılıyorum, fakat her koşulda oruç ibadetini yerine getirmek isteyen arkadaşlarıma şunu hatırlatmak isterim... Kul için olan her şey Allah'tandır, hastalıki sağlık, kaza gibi... Eğer bu denli kontrolünün ve sağlıklı yaşamanın önemli olduğu bir sağlık durumu varken oruç tutulmasının gün içinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, beslenmeyi belirli bir süre durdurmaktan kaynaklı alamamamızı sağlar. Kişisel görüşüm HIV pozitiflerin oruç tutmamasının daha sağlıklı olacağıdır, ama kendisini oruç tutarak daha iyi hisseden arkadaşlarımız ibadetlerini yerine getirsinler tabiki... İyi ramazanlar şimdiden.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. * Antiretroviral ilaç tedavisine başlamamış HIV/AIDS hastaları oruç tutabilir mi? Bu hastaların immün sistemi zayıf olduğundan oruç tutmaları doğru değildir, dilerlerse hekimleri/diyetisyenleri ile detaylı olarak konuşabilirler.
    * Antiretroviral ilaç tedavisine başlamış HIV/AIDS hastaları oruç tutabilir mi? 24 saatte 1 kez ilaç kullanan hastalar, hekimlerini bilgilendirerek oruç tutabilirler. 24 saatte 2 kez ilaç kullanan HIV/AIDS hastaları kanaatimce oruç tutmamalıdır. Dilerlerse hekimleri/diyetisyenleri ile detaylı olarak konuşabilirler.
    Diyetisyen Şenol YILDIZ
    http://diyetdoktorum.org/diyetisyen/hivaids-hastalari-oruc-tutabilir-mi/

    YanıtlaSil