BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

4 Kasım 2011 Cuma

HIV P24 Antijen ve Antikor Testleri

HIV ile temas edildiği ve HIV bulaşının olabileceği şüphesi durumunda hemen test yaptırıp bu kaygı dolu sürecin sonlanmasını isteriz. Ancak, testlerle virüsün bulaşıp bulaşmadığı hemen anlaşılamamaktadır.

Rutinde kullanılan elisa testleri HIV’e karşı vücutta oluşan antikorların varlığına bakar. Bu antikorlar, vücutta virüsün girişinden (şüpheli temastan) itibaren 2 hafta sonra ortaya çıkmaktadır ve laboratuvarlarda kullanılan elisa yöntemiyle genelde ancak 1-3 ay sonra tespit edilebilmektedirler. 2. haftadan önce vücut HIV'e karşı henüz antikor oluşturmadığı için elisa yöntemiyle yapılan testlerin sonuç verebilmeleri oldukça zordur. Şüpheli cinsel ilişkiden ya da temastan itibaren daha erken sürede sonuç alabilmek için, antijen arayan testler düşünülebilir. Çünkü kişinin kanında HIV p24 antijeni örneğin HIV içeren kan nakli gibi yüksek miktarda virüs bulaşması olan durumlarda, bulaşmadan sonraki ilk 24 saatte bile yüksek miktarda saptanabilmektedir. Cinsel ilişkiyle bulaşma olan durumlarda ise virüs önce vücutta bir çoğalma dönemi geçirmekte ve bulaşmadan 2 hafta kadar sonra kanda hiv p24 antijeni saptanabilmektedir. Bu sırada henüz vücutta HIV'e karşı savunma geliştirmemiş ve antikor oluşturmamıştır. HIV p24 antijeni, şüpheli ilişkiden sonraki 2-6 hafta içinde kanda yüksek düzeyde bulunmakta, daha sonra düzeyi düşmektedir. Bu dönemde hiv antikorları henüz ölçülebilir düzeye ulaşmayabileceği için HIV p24 antijeni bakılması, erken tanı olanağı sağlamaktadır.

Ancak HIV p24 antijen testinin pozitif sonuç vermesi sonrasında elisa yöntemiyle tekrar test olunması ve pozitif bir sonuç durumunda da bunun doğrulanması için Western Blot testi yapılması gerekecek. Eğer sakinliğinizi koruyabiliyorsanız riskli temastan 1-3 ay sonra elisa testi yaptırmanızı öneririm. Çünkü hiv p24 antijen testinizi sağlık güvencesi kapsamında yaptırmanız pek mümkün olmayacak.

Şüpheli bir temasınız sonrasında gerekli testlerinizi yaptırıp, sonuçlarını beklerken hem kendinizi hem de başkalarını korumak adına cinsel ilişkilerinizde muhakkak kondom kullanmayı unutmayın.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder