BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

11 Kasım 2012 Pazar

HIV/AIDS İLE İLGİLİ BİR FIKRA

Medya, toplumun düşünsel dizaynında kullanılan en güçlü silahtır. Kabul edelim ya da etmeyelim hepimiz medyanın bize sundukları ile şekilleniriz. HIV/AIDS konusunda da bu geçerlidir. Konuya mesleki ya da kişisel nedenlerle özel ilgisi olan az sayıdaki kişi dışında kalan geniş kitleler, medyanın anlattığı kadarıyla HIV/AIDS'i bilirler. Ve maalesef ki medyada yer alan olumsuz yazıların etkisiyle korkulması ve uzak durulması gereken bir ÖCÜ'dür HIV/AIDS.

Medyanın eski çınarlarından ve halihazırda Milliyet Gazetesinde köşe yazarlığı yapan Çetin Altan'ın 4 Kasım 2012 tarihli yazısında paylaştıkları bu ÖCÜ'nün damarlarımıza kadar zerk ettiğinin kanıtı gibidir. Bakın Çetin Altan yazısında nasıl bir fıkra paylaşmış:

* * *
Av. Taner Aktop’tan da bir fıkra:
Adamın biri, karısının test sonuçlarını almak için doktora gitmiş.
Resepsiyondaki hemşire:
- Kusura bakmayın ama beyefendi, ufak bir problemimiz var, demiş; karınızın testlerini laboratuara gönderdiğimizde; aynı isimde bir başka bayan da testlerini göndermiş. Hangisi karınızın, hangisi öteki bayanın emin olamıyoruz maalesef. Açık olmak gerekirse, sonuçlardan biri kötü, diğeri ise daha da kötü.
* * *
Adam:
- Ne demek istiyorsunuz yani, diye sormuş.
Hemşire de:
- Testlerden biri AIDS , öteki de Alzheimer çıktı. Hangisi karınızınki bir şey söyleyemiyoruz, demiş.
* * *
Adam:
- Korkunç bir şey, peki şimdi ne yapmalıyım, diye sormuş.
- Bence, karınızı şehrin göbeğinde en kalabalık yerde bırakın ve şayet evin yolunu bulabilirse de bir daha onunla yatmayın.
* * *

Bu sadece bir fıkradır diyebilirsiniz ama aslında bir algının fıkralaştırılmış halidir bu ve bu fıkrada geçenlerin benzerleri gerçek hayatta da yaşanmaktadır. Fıkradaki hemşirenin salık verdiği 'onunla yatma' söyleminin aynısının, pek çok HIV pozitif kişiye sağlık çalışanları tarafından söylendiğini biliyorum.

Bu noktada bir kez daha hatırlatmakta fayda var HIV, kondom kullanılarak ilişkiye girilmesi durumunda bulaşmaz. Sadece Türkiye'de, eşlerden birinin HIV pozitif, diğerinin HIV negatif olduğu yüzlerce çiftin mutlu, mesut yaşadığını bizzat biliyorum.

HIV/AIDS ile yaşayan kişilerin kötü, ahlaksız, uzak durulması gereken kişiler olarak yansıtılmadığı bir dünya dileklerimle...

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder