BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada yaklaşık 10 milyon HIV pozitifin ilaçlara erişimi olmadığı için çaresizce ölümü beklediğini, oysa ki tedavi gören HIV pozitif bir kişinin herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebileceğini...

29 Ağustos 2012 Çarşamba

4 HIV İlacı Tek Hapta Toplandı

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Gilead Science tarafından üretilen ve HIV enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan 4 farklı ilacı tek hapta birleştiren Stribild adlı ilaca onay verdi. İlaç, emtricitabine ve tenofovir (yani truvada) yanı sıra yeni ilaçlardan elvitegravir ve cobicistat içeriyor. Peki bu ilacın mevcutta kullanılan ilaçlardan farkı ne? Aslında kullanım kolaylığı dışında pek bir farkı yok. HIV tedavisi kombinasyon tedavisi gerektirdiği için birden çok ilaçla tedavi edilmek zorunda. Bu sebeple günlük alınması gereken hap sayısı fazla. Bu ilaç ise günde tek bir hapla tedavi imkanı sağlıyor.

Daha önce 2006 yılında onaylanan Atripla adlı kombine ilaç, tek hap ile HIV tedavisi dönemini başlatmıştı. Bu ilacın sağladığı da bu. Ancak Atripla hala Türkiye'de bulunmuyor üreticisi ruhsat almak için başvurmadığı için. Stribild adlı bu yeni ilacın da Türkiye'ye gelmesi ve Türkiye'deki HIV pozitiflerin kullanması en azından 5 sene sonrasını bulacak.

İlacın olası yan etkileri arasında mide bulantısı ve ishal ilk sırada. Böbreklere zarar verebileceği, kemik erimesine neden olabileceği ve vücutta yağ dağılımını bozabileceği uyarılar arasında.

Pozitifiz Facebook sayfasını takip edin!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder